Na jeseň 1994 som sa stretol s vtedajším predsedom sekcie VhT pri KST Ing. Mariánom Petrincom. Práve sa vracal z 2. ročníka medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade. Inšpirovaný zážitkami navrhol, či by sme v Žiline neskúsili zorganizovať nesúťažné premietanie video a dia obrázkov z akcií vysokohorských turistov na Slovensku. Predpokladali sme, že premietanie bude súčasťou Metodických dní, v rámci ktorých by prebiehal i výcvik z oblasti Vht.

Pre spoluprácu som oslovil Juraja Dlábika a takto v trojici sme dňa 18. marca 1995 organizovali 1. ročník festivalu, ktorému sme dali jednoduchý názov Vysoké hory. Festival sa konal v aule VŠDS na Veľkom Dieli a stretol sa s neobyčajným záujmom vysokohorských turistov i verejnosti.

Záujem nás povzbudil i inšpiroval. Pre účastníkov 2. ročníka festivalu sme pripravili anketu, v rámci ktorej prítomní vyjadrili spontánny záujem o založenie vlastného spolku. Dňa 6. decembra 1996 bola na Chate pri Červenci podpísaná zakladacia listina Slovenského vysokohorského turistického spolku (SVTS) so sídlom v Žiline.

Spolok má v súčasnosti okolo 500 členov z celého Slovenska i Čiech, 13 klubov a akreditáciu MŠ SR na výcvik cvičiteľov a inštruktorov VhT. O svojich aktivitách informuje v štvrťročných Spravodajcoch a na www.svts.sk.

Už pri organizovaní 3. ročníka festivalu bolo zrejmé, že aula kapacitne nestačí. Preto sme 4. ročník festivalu i vďaka podpore predstaviteľov mesta uskutočnili v priestoroch veľkej zasadačky Mestského úradu. Zdá sa, že i tu sú kapacitné možnosti vyčerpané.

Typické pre náš festival je spojenie obrazu a sprievodného slova priamych účastníkov. Toto spojenie vytvára jedinečnú a neopakvateľnú atmosféru. S festivalom je spojených viacero osobností zo Slovenska i zo zahraničia. za všetkých spomeniem aspoň niektorých: Pavol Barabáš so svojimi filmami Tajomné Mamberamo, Omo-cesta do praveku či 80 metrov pod vrcholom zvíťazil na viacerých domácich i zahraničných festivaloch a s nadšením bol prijatý i v Žiline, Peter Valušiak nás fascinoval svojím jedinečným prechodom z Ruska do Kanady cez Severný pól, Jiři Novák, predseda Českého horolezeckého zväzu, nám predstavoval svoje expedičné dobrodružstvá, Alek Lwow, šefredaktor Góry i alpinizm, Piotr Pustelnik tiež z Poľska, na ktorého konte je 12 himalájskych osemtisícoviek, Zdeno Zibrin a jeho severná stena Eigeru z roku 1961, Robin Baum z Čiech a jeho zlyžovanie Čho Oju, Jaro Dutka so svojím neopakovateľným humorom pri opisovaní svojich extrémnych lezeckých výstupov, Ján Matlák, vedúci úspešnej vojenskej výpravy na Shisha Pangmu, Martin Gablík a jeho himalájske dobrodružstvá, ktoré ho doviedli až na vrchol Makalu, stálice festivalu Peter Kalenský, Janko Fukas, Štefan Hudák, Fero Lonc, Peter Čaplický či Miloš Kuchárek, Jozef Opatovský a nenapodobiteľný rozprávač Štefan Labuda, poprední slovenskí horolezci Miro Piala, Vlado Linek, Jano Svrček, Peter Ondrejovič, Igor Koller. Už nežijúci Rudo Židek a Elena Valková, a mnohí ďalší. Za svoje výkony a ich prezentáciu si zasluhujú našu vďaku a obdiv.

Vďaka hlavnému sponzorovi festivalu, firme Alpha Sport sme v minulom roku prvý raz odmenili najlepší príspevok zo slovenských hôr a návštevníci festivalu v ankete rozhodli o tom, ktorý program z tvorby neprofesionálov sa im najviac páčil.

Úroveň festivalu je vo veľkej miere závislá od jej organizátorov. Juraj Dlábik zabezpečuje jeho umeleckú a obsahovú stránku, Peter Kostelanský zodpovedá za techniku, Ľudka Zábojníková organizuje administratívnu časť, Peter Dodek má na starosti informačné centrum a spolu s Petrom Kalenskym i festival moderujú. Na organizácii sa ďalej podieľajú Ika Karchová, Ingrid Zábojníková, Jozer Zábojník ml., Tibor Czebe, Mariana Topoľská, Vlado Látka, Maroš Borza, Michal Frank, Silvia a Simona Drábikové, Mária Nováková a ďalší.

Za ich prácu im chcem z celého srdca poďakovať.

V priebehu uplynulých ročníkov sme spolu s vystupujúcimi zažili veľa dobrodružstiev, videli sme krásu mnohých pohorí, získali množstvo inšpirácií, stretli zaujímavých ľudí, získali mnohých priateľov. Vysoké hory sú fenomén. Fascinujú krásou i nebezpečenstvom, sú nedostupné a zároveň priťahujú, vedia byť láskavé, ale i zradné. Zážitky z nich sú však na celý život.

Do ďalších rokov želám festivalu veľa priaznivcov z radov návštevníkov, vystupujúcich i sponzorov.

Jozef Zábojník, vedúci organizačného štábu