Koho v aktuálnom ročníku budete vidieť a počuť? Nech sa páči, už kompletný zoznam...:

Ladislav Janiga: Môj život v horách

Sme radi, že pozvanie na festival premiérovo prijal horolezec, dlhoročný horský záchranár, medzinárodný horský vodca, extrémny lyžiar, skialpinista, fotograf a autor kníh Ladislav Janiga, známy nielen vo Vysokých Tatrách pod prezývkou Tatko. K svojmu vystúpeniu napísal: 
„Svoj prvý výstup som urobil ako štrnásťročný. S dvoma kamarátmi sme vystúpili na vrchol Slavkovského štítu. Odvtedy som v horách strávil skoro celý život – v slovenských, ale aj zahraničných. Za ten čas sa veľa zmenilo – či už v technike lezenia, alebo v používanom materiáli. Ale stále je tu niečo, čo sa nemení. Sú to práve hory a pokora v nich. Som presvedčený, že to tak aj ostane.“

Pavol Barabáš: Cesty do neznáma

- najzaujímavejšie expedície na siedmich kontinentoch

Nie je žiadny iný autor, ktorý by bol taký spätý s 20-ročnou históriou festivalu Vysoké hory ako Pavol. Už od 4. ročníka nám do programu dával svoje novinky, museli sme ho vyňať z diváckej súťaže, pretože ostatní nemali šancu,  a jeho filmy sa stali tradičným vyvrcholením festivalov. Tentoraz na našu (veríme, že aj vašu) veľkú radosť vystúpi k 20. výročiu festivalu osobne s viac ako hodinovým programom, po ktorom bude priestor aj na vaše otázky. Bude to:

Zaujímavé rozprávanie a ukážky Pavla Barabáša z nakrúcania na neobvyklých miestach na našej planéte. Prevedie vás po neprístupnej divočine, dravých riekach, vystúpite na ľadové štíty i zostúpite do hlbokých jaskýň ďaleko od civilizácie. Rád vyhľadáva príbehy, v ktorých sa človek dostáva až za hranicu svojich možností. Fascinuje ho každé stretnutie s cudzou kultúrou. Priťahujú ho územia tibetského budhizmu, ale i prírodných ľudí ukrytých hlboko v džungli. Jeho filmy sú o tom, ako by sa človek mal správať k tejto Zemi.
Má za sebou niekoľko objavných expedícií, od nájdenia civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej v pralesoch v Novej Guiney, cez spoluobjavenia megajaskyne na stolovej hore Chimantá až po absolvovanie prvého prechodu Ellsworthovho pohoria v Antarktíde. Pešo dosiahol Severný i Južný pól, žil s Pygmejmi v Kongu, s Himbami v Namíbii i Surmani v Ethiopii. Prešiel najťažší kaňon sveta Trou de Fer. Ale fascinuje ho aj Slovensko. Je autor širokej škály filmov o Vysokých Tatrách. Za svojich 30 filmov dostal množstvo ocenení po celom svete.

Peter Becko Ondrejovič: Hory a doly Južnej Ameriky

- výber po 22 rokoch cestovania a trekovania Južnou Amerikou

Peter nie je u nás nováčikom, bol už na festivale viackrát. Pri minulom účinkovaní získal vďaka vašim hlasom cenu divákov. Jeho jediným nepriateľom je obmedzený čas, ktorý dostane na vystúpenie. Dokáže ho však majstrovsky využiť, „materiálu“" má neúrekom. Veď posúďte sami, o čom bude reč: „Priblížim vám hory Patagónie, Bolívie, Peru, Ecuadoru, Venezuely a čosi lezecké z Ria. Gro bude trekovanie, niečo málo lezenie na vrcholy, rafting na najlepších riekach Futaleufú a Apurimac (prameň Amazonky), trošku paraglidingu v Kolumbii. Keď budem mať napr. Peruánske Andy, spomeniem tam najslávnejšie počiny nášho horolezectva v 80-tych rokoch. Myslím tým Rondoy – Porvazník, Becík, Jirishancu – Drlík, Stejskal, atď., taký prierez rovnako z Patagónie. Na záver pridám minuloročné 2 x zlanenie Salto Angel. V rezerve budem mať Kilimandžáro a Mt. Kenya, ale to asi nestihnem...“

Jozef Opatovský: 40 rokov na horách

Jozef u nás už tiež bol na festivale nie raz. Tentokrát to nebude samostatná expedícia, ale zhrnutie a obzretie sa za seba. Napísal nám: „Pri príležitosti môjho jubilea a taktiež pri príležitosti blížiaceho sa okrúhleho výročia založenia SVTS mi pred časom moji veľkí priatelia a dvaja najvyšší šéfovia nášho spolku – Jožko Zábojník a Jurko Dlábik – povedali: ‚Patrilo by sa i zastaviť, vojsť do histórie a zaspomínať  troška.‘ Sadol som si teda k skeneru a počítaču a z tých tisícov záberov vybral aspoň zopár, ktoré v krátkosti pripomenú tých mojich 40 rokov strávených na horách.“

Jozef Víšek: Trek okolo Annapurny
– po himalájskych stopách knihy Fulmaya

Každý rok sa objavuje v programe festivalu „nová tvár“. V Jozefovom prípade nám to tak nepríde, pretože sa (nielen z kopcov) poznáme desaťročia. K svojmu premiérovému príspevku napísal: 
„Hovorí sa, že trek okolo Annapurny patrí k najkrajším v Himalájach. Cesta vedie hlbokými údoliami riek Marsyangdi a Kali Gandaki popri troch osemtisícovkách Manaslu 8163 m, Annapurna 8091 m a Dhaulágirí 8167 m. Prejde od subtropického pásma až po vysokohorské stepi a púšte tibetského charakteru. Možno na nej vystúpiť k najvyššiemu jazeru na svete (Tilico Tal 4990 m), prejsť cez najvyšší priesmyk na svete (Thorung La 5416 m) a nazrieť do kedysi zakázaného kráľovstva Mustang. Definitívne rozhodnutie vydať sa na tento trek dozrelo u mňa po prečítaní knihy Fulmaya od Dorky Nvotovej. V septembri 2012 som teda oslovil autorku knihy, ktorá v tom čase žila v Nepále a v polovici októbra som už vďaka nej sedel spolu s ďalšími štyrmi trekkermi v lietadle smer Káthmandu...“

Vlado Putera: Maroko
– štvortisícovky pohoria Vysoký Atlas


Vlado už tradične prináša na festival dokumenty o pôsobení v horách svojho klubu SVTS,  Vysokohorského klubu Malá Fatra. Tentoraz sa vypravili na africký kontinent a k tomu nám napísal: „V dňoch 26. apríla až 4. mája 2013 sa 12 členov VKMF zúčastnilo Česko-slovenskej expedície v marockom Vysokom Atlase. Na túry sme vyrážali z chaty Toubkal Mouflouns v nadmorskej výške 3207 m. Za 3 dni sme všetci postupne zdolali 5 štvortisícoviek: Akioud 4030 m,  Ras Ouanoukrim 4083 m, Timesguida 4089 m, Toubkal west 4033 m a napokon najvyšší vrchol severnej Afriky – Jebel Toubkal 4167 m.  Pobyt sme ukončili prehliadkou Marrakéša.“

Vlado Vríčan: Ortler, 3905 m
– výstup juhovýchodným hrebeňom Hintergrat


Má za sebou už viac festivalových príspevkov, určite si spomeniete na jeho krátke, skvelé a výstižné videá so zaujímavých výstupov. Platí to aj o tom aktuálnom, ku ktorému autor píše: „Po dvoch nevydarených pokusoch normálkou na horu Ortler (nepustilo nás počasie) sme sa rozhodli, že do tretice spravíme výstup lezením exponovaného hrebeňa Hintergrat. A podarilo sa, nech sa páči video z našej akcie.“

Rasťo Hatiar: Slepá dôvera


 

Rasťo je držiteľom cien divákov z niekoľkých ročníkov, smeruje k „vyradeniu“ z diváckej súťaže... Je aj autorom festivalovej znelky. Minulý rok ste v programe mohli vidieť upútavku na tento film. Medzičasom ho dokončil a stihol získať aj cenu na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade. Rasťo k nemu píše: „Film zachytáva príbeh nevidiaceho chlapca, ktorý sa v horách a v živote snaží prekonávať svoje vlastné vrcholy a dokázať sám sebe, že žiť sa dá naplno, aj keď prišiel o to najcennejšie, čo máme.“

Peter Púchy: Hámor na Lhoce

Scenár a réžia: Peter Púchy, kamera: Michal Púchy, Peter Hámor. Dokumentárny film o popradskom horolezcovi Petrovi Hámorovi, ktorý má na svojom konte najviac osemtisicoviek spomedzi všetkých slovenských horolezcov - jedenásť. Na tú zatiaľ svoju poslednú - na 8516 metrov vysoký Lhoce - vystúpil vlani spolu so Španielom Jorgem Egocheagom a Rumunom Horiom Colibasanuom 21. 5. 2013. A keďže Peter Hámor je nielen skvelý horolezec, ale aj výborný kameraman, vo filme uvidíte unikátne zábery z výstupu i z vrcholu tejto štvrtej najvyššej osemtisícovky.

Mario Piťuch: Kráľ Pamíru

Pik Lenina. Svojou výškou 7.134 m je druhým najvyšším vrcholom pohoria Pamír. Leží na hraniciach Kirgizska a Tadžikistánu.
Každoročne sa stáva cieľom viacerých expedícií z celého sveta. Šesťčlenná skupina slovenských horolezcov podnikla výstup na túto náročnú horu v lete roku 2013.. Priebeh expedície, radosti a aj starosti členov zachytáva tento krátky film. Zachytáva presne to, čo hory prinášajú. Víťazstvá, prehry, radosť, utrpenie, priateľstvá. Poukazuje na to, aký je človek malý a aká vie byť hora zradná.
A stále nik neprišiel na to, prečo tam tí blázni stále chodia.

Milan Ohurniak: Odkaz Tóna Dobeša - človeka so širokým srdcom

Film je venovaný pamiatke výškového horolezca Tóna Dobeša, ktorý zahynul spolu s kamarátmi 22. júna 2013 ako prvá slovenská civilná obeť terorizmu pod pakistanským končiarom Nanga Parbat.

Matúš Lašan: Kráľova hoľa

- Strecha Slovenska

Na poslednú chvíľu sa do programu dostáva ešte jedno krátke dielko, veríme, že každý kto ho uvidí si povie: oprávnene.
Týči sa mierne zabudnutá, ale o to dominantnejšia, na samom okraji Národného parku Nízke Tatry. So svojími 1946-timi metrami je najvyšším vrchom Kráľovohoľskej časti Nízkych Tatier. Je to vrch opradený legendami, ospevovaný v mnohých ľudových piesniach. Predstavuje jeden z najväčších symbolov Slovenska, napriek tomu, že stojí v tieni krásneho Kriváňa.
Rozhodol som sa nafotiť a ukázať vám jej krásu, krásu výhľadov z nej, aj čaro momentov, ktoré na nej môžete zažiť, ak vám to sama dovolí.

Michal Káčerik: Damavand

O výstupe "Iránskym štýlom", kamarátstvach ktoré vzniknú len na horách a ľuďoch u ktorých má pohostenie a pomoc pevné miesto v ich srdciach. Kúh-e Damávand je vyhasnutá sopka, nachádzajúca sa v iránskej provincii Mázandarán, asi 50 km južne od Kaspického mora a 60 km východne od hlavného mesta Teherán. S výškou 5 610 m je to najvyšší vrch Iránu, ako aj celého Stredného východu.

Každý ročník festivalu spestrujeme aj vydarenými filmami zo zahraničnej produkcie, nebude to inak ani tento rok.
Budú to tri kratučké dielka na oživenie programu a dva dlhšie filmy:

Budú to tri kratučké dielka na oživenie programu a dva dlhšie filmy:

Nikolaj Skavinskij: Krym Sergeja Nefedova
Je to dnes horúce miesto sveta, možno práve preto je dobré pozrieť sa naň z inej stránky, ako čítame v novinách... Ako Krym vidí a cíti, nám v krátkom filme ukáže Sergej. Presťahoval sa sem z Petrohradu, aby tu žil svoj horolezecký život.

Fitz Cahall, Mikey Schaeper: Krívajúce opice
Má to štyri nohy, päť rúk a tri hlavy, čo je to? Krívajúce opice... a lezú na El Capitane.
Mimoriadny dokument, ktorý si nenechajte ujsť.

Corey Rich: Nový pohľad
Krátky, ale veľavravný filmík. Rakúšan David Lama dominuje v medzinárodnom lezení už veľa rokov, prišiel čas, aby znova posunul latku svojich nárokov.
V júli 2012 odchádza so svojím lezeckým partnerom Petrom Ortnerom do vzdialeného regiónu Pakistanu, aby sa pokúsili vyliezť bezmennú stenu v oblasti Trango Tower v horskom masíve Karakoramu.

Allison Otto: Kto dohliada na hory
Tak toto sme na našom festivale o horách ešte nemali, veď Miss, o ktorej bude film, hovorí: „Nerada chodím do kopcov, mám rada pohodlnú posteľ, rada jem teplé jedlo a sedím na stoličke...“ A predsa sa celým filmom budú vinúť hory. Miss Elizabeth Hawley. Každý, kto sa len trochu zaujíma o himalájske horolezectvo, ju musí poznať.
Robila rozhovory s tisíckami expedícií. Kde sa v Káthmandu vzala? Ako prebieha dokazovanie výstupov? Napriek jej slovám v úvode je autoritou pre najlepších himalájskych lezcov. Ako je to možné? Dozviete sa vo výnimočnom dokumente od Allison Otto.

Gerhard Baur: Horský kryštál. Paul Membrini
– hľadač lúčov na extrémnych cestách
Tento mimoriadny film vznikol už v roku 1997 a očaril nás, odvtedy až tento rok sa nám ho podarilo zohnať na festival...
Keď Paul Membrini nájde na skalných stenách kryštál, je to pre neho akoby na chvíľu pevne držal čas. Vysoko hore vo švajčiarskych vrchoch hľadá skryté poklady, vzácne kamene. Dokonca ani vo veku 70 rokov ho nadšenie a fascinácia neopúšťajú. Na tenkom lane visí nad hlbočinou, na krehkých, odľahlých stenách, do ktorých by sa asi neodvážil žiaden horolezec. Vo veku 52 rokov si zvolil svoj dovtedajší koníček za povolanie a odvtedy sa živí ako „lúčiar“. Tak vo Švajčiarsku označujú hľadačov kryštálov, ktorí v skalách hľadajú „lúče“ – kryštály, ktoré svietia ako slnečné lúče. Horský filmár Gerhard Baur nám ponúka výsledok jedného celoletného pozorovania Membriniho, ktorému v horách neprekáža ani dlhodobá samota.